Brojač posjeta  

17393036
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2592
4817
49640
17098692
147458
190912
17393036
Vaš ip 18.204.42.98
Tačno vrijeme: 2021-01-24 09:11:23
   

Fočak- Samouki slikar Slaviša Vrećo usavršio crtanje portreta poznatih ličnosti

Samouki fočanski slikar, dvadesetosmogodišnji Slaviša Vrećo pročuo se po neobičnim portretima poznatih ličnosti, čije crte lica, ali i karakter, uspijeva grafitnom olovkom ili tušem vjerno da prenese na hamer papir.

Slaviša priča da je crtanje zavolio od malena i da je u osnovnoj školi crtao drugarima radove za likovno, a od 2011. godine počeo je, učeći tehniku sa video-klipova koje je nalazio na internetu, ozbiljnije da se bavi crtanjem portreta poznatih ličnosti, uglavnom muzičara, sportista i glumaca.

Kako je usavršavao tehniku, gradeći postepeno svoj poseban stil, dobijao je sve više narudžbi za portrete od ljudi koji prate njegov rad putem društvenih mreža.

„Privlači me crno-bijeli svijet, jer je moj stav da je nešto ili crno ili bijelo, nema ništa između, sivilo ne postoji. Kod crtanja portreta najbitnije je da pogodiš oči, odnosno karakter, a ja dobijam sve više komplimenata da dobro skidam karakter i crte portretisanog lika“, priča Slaviša.

On dodaje da je potrebno znati prenijeti sjenku na papir, da bi se vjerno prikazala harizma, te da je bez igre sjenki crtež nepotpun.

Od svojih radova, posebno izdvaja portret poznatog holivudskog glumca i reditelja Klinta Istvuda.

„On već ima pozamašan niz godina, više od osamdeset, i ti stariji likovi su, inače, zahvalni za crtanje jer imaju dosta bora, crta lica i uvijek ispadnu mnogo bolje nego kad se crta neko dijete ili mlad čovjek. Kod Klinta Istvuda posebno bih izdvojio kako sam uradio kosu“, navodi Vrećo.

Uz Klinta Istvuda, Slaviša je posebno zadovoljan kako mu je ispao portret Zvonimira Đukića, pjevača grupe „Van Gog“, koji je radio tuš tehnikom, kao i crtež grafitnom olovkom čuvenog Del Boja iz engleske serije „Mućke“.

„Nisam se nadao da će Del Boj ispasti tako dobro. Trudio sam se da što vjernije prenesem karakteristike njegovog lica, a i sam Del Boj plijeni harizmom, tako da mi nije bilo teško da to uradim na najbolji mogući način“, objašnjava Slaviša.

Samouki slikar ističe da u životu uvijek može bolje i da je potrebno stalno učiti i napredovati, te da planira da postepeno pređe i na uljane boje i druge slikarske tehnike, ali da će mu slikarstvo, ipak, ostati samo hobi od kojeg može ponešto i da zaradi.

Osim slikarstva, aktivno se bavi brdskim biciklizmom, sviranjem gitare i komponovanjem muzike.

„Baziram se da radim više stvari, pa i onih koje se ne podudaraju ni u jednoj tački. Ove godine sam učestvovao na više biciklističkih takmičenja, a velika ljubav mi je i gitara. Počeo sam da pišem i sopstvene pjesme i da komponujem muziku“, kaže Slaviša.

Svestrani mladić iz Foče ističe da od kada zna za sebe voli rokenrol i da je sve što radi u stilu rokenrola, a nada se da će uz pomoć prijatelja muzičara snimiti i svoju prvu pjesmu koju je nazavao „Stari nemiri“.

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.